The Best 100 Songs From the 1990s Page

Din punct de vedere muzical pop, anii 1990 a fost una dintre cele mai eclectice, iar cele mai bune melodii ale deceniului sună încă în zilele noastre. Actele noi precum Nirvana au schimbat modul în care oamenii ascultau muzica rock, în timp ce vedetele consacrate precum Madonna au avut cele mai mari hituri din cariera lor. Formațiile de băieți și divele au dominat topurile pop și dance, în timp ce rapperii de pe Coasta de Est și de Vest au dat hip-hopului un nou sentiment de urgență. Deci, cine au fost unele dintre cele mai mari acte din anii 1990? Mariah Carey a avut mai multe hit-uri nr. 1 decât oricine altcineva în acel deceniu. Alți artiști care au dominat topurile au fost Janet Jackson, Boyz II Men, Whitney Houston și TLC. La începutul anilor '90, Seattle a dat naștere mișcării grunge, care a combinat punk-ul și hard rock-ul, producând formații influente precum Pearl Jam și Soundgarden. Pe măsură ce deceniul a progresat, grunge-ul a fost absorbit în genul „rock alternativ” mai larg, radio-prietenos, apoi a dat loc trupelor de agro-rock și nu-metal precum Limp Bizkit și Linkin Park la sfârșitul deceniului. Fatboy Slim și Chemical Brothers au întinerit electronica, Shania Twain și Garth Brooks au stimulat o reapariție a popularității muzicii country, iar Jay-Z și Tupac Shakur au adus o nouă viață hip-hop-ului. Află dacă piesa ta preferată din anii 1990 a făcut parte din această listă de 100 de hit-uri din deceniul respectiv.

01. Nirvana: 'Smells Like Teen Spirit' (1991)

Watch Video

Apariția filmului "Smells Like Teen Spirit" de la Nirvana ca un hit pop din top 10 rămâne unul dintre cele mai dramatice evenimente din muzica pop din anii 1990. Oda sardonică a lui Kurt Cobain pentru neliniștea adolescenței, pusă pe o melodie pop bătută de tobe și chitare scăldate de o distorsiune fuzzed, a zguduit instituția de muzică pop. Totul a fost însoțit de un videoclip muzical care a prezentat o imagine memorabilă și neîncetată, întunecată, a clasicului raliu de liceu.

02. Los Del Rio: 'Macarena' (1993)

Watch Video

Astăzi, majoritatea oamenilor consideră „Macarena” ca fiind suprapus ridicol, o relicvă ciudată doar pentru dansurile de la recepția nunții. Adevărul este că a fost unul dintre cele mai distractive și mai captivante hituri ale deceniului.

03. Boyz II Men: 'End of the Road' (1992)

Watch Video

În timp ce grupul lor în creștere rapidă de fani adoratori aștepta un al doilea album, Boyz II Men a înregistrat această baladă pentru coloana sonoră a filmului Eddie Murphy „Boomerang”. Strâmtorarea în patru părți și estomparea superbă a rugăciunii sunt irezistibile. Alături de „I Will Always Love You” de Whitney Houston , acesta a devenit cel de-al doilea hit din 1992 care se află pe lista top-time a celor mai populare hituri pop din toate timpurile.

04. Elton John: 'Candle in the Wind 1997' (1997)

Watch Video

Vara anului 1997 s-a încheiat tragic, când prințesa Diana a murit într-un oribil accident de mașină. Atenția lumii a fost capturată de înmormântarea ei, iar Elton John și-a refăcut piesa „Candle in the Wind” pentru ocazie. A devenit rapid cel mai vândut single al său vreodată la nivel mondial.

05. Tag Team: 'Whoomp! (There It Is)' (1993)

Watch Video

Deși nimeni nu poate afirma că „Whoomp! (There It Is)” este artă, este probabil cel mai popular single de partid din ultimii 25 de ani. Cântarea neîncetată a „Whoomp! (There It Is)” a putut fi auzită, de asemenea, mulți ani, ca parte a coloanei sonore pentru pauze în evenimente sportive de tot felul. Acesta este hip-hop la cea mai distractivă distracție.

06. Whitney Houston: 'I Will Always Love You' (1992)

Watch Video

Versiunea originală a filmului „ I Will Always Love You ” a fost scrisă și înregistrată de Dolly Parton. Versiunea lui Whitney Houston a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului "The Bodyguard", în care a jucat împreună cu Kevin Costner. Cu această melodie, una dintre cele mai frumoase voci ale muzicii întâlnește una dintre cele mai uimitoare balade scrise vreodată și a făcut istorie, devenind cel mai mare hit pop din toate timpurile.

07. Coolio: 'Gangsta's Paradise' (1995)

Watch Video

Înainte de 1995, Coolio era cunoscut mai ales pentru hip-hop mai ușor și mai plin de umor, care oferea o alternativă la rapul gangsta de pe Coasta de Vest . Nascut și atmosferic, „Paradisul lui Gangsta” a fost o schimbare atât de mare, încât casa de discuri a lui Coolio a decis să o lase de pe albumul său solo și, în schimb, să o pună pe coloana sonoră a filmului „Minți periculoase”. Când a fost lansat ca single, „Gangsta's Paradise” a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale anului, răspândind comentariile sale sociale asupra vieții ghetoului de la coastă la coastă.

08. Sinead O'Connor: 'Nothing Compares to You' (1990)

Watch Video

Este dificil să ne amintim acum de imaginea lui Sinead O'Connor înainte de aparițiile controversate de televiziune care aproape i-au dat jos cariera, dar puțini interpreți de muzică pop au organizat spectacole mai puternice, care să oprească inima, decât aceasta. Piesa în sine, scrisă de Prince, este remarcabilă, dar interpretarea emoțională și curajoasă a lui Sinead a făcut-o un clasic. Pierderea dureroasă se întâlnește cu o frumusețe vocală uimitoare cu un aranjament instrumental perfect subevaluat.

09. R.E.M.: 'Losing My Religion' (1991)

Watch Video

Odată cu revoluția grunge care se ascundea chiar peste orizont, REM, pionierii alt-rock, au izbucnit în mainstream cu această melodie. Stârnind zeci de conversații despre semnificația sa, „Pierderea religiei mele” este, în sensul său cel mai de bază, o melodie pop superbă cu influență populară despre senzația de a înnebuni.

10. Alanis Morissette: 'You Oughta Know' (1995)

Watch Video

Debutul lui Alanis Morissette a generat valuri de șoc prin industria muzicală. Niciun cântăreț de muzică pop nu a dezvăluit vreodată furia și durerea unei relații care a rău atât de explicit. „You Oughta Know” a atins în mod clar un nerv și a condus publicul în compoziția complexă și complicată a albumului „Jagged Little Pill” de succes fenomenal.

11. Jay-Z: 'Hard Knock Life (Ghetto Anthem)' (1998)

Watch Video

Jay-Z și-a consolidat statutul de cel mai bun dintre rapperii de pe Coasta de Est cu acest single strălucit care transformă un număr spectaculos din musicalul de pe Broadway „Annie” într-un opus hip-hop captivant. A fost o dovadă a cât de mult ar putea artiștii de hip-hop să depășească limitele genului.

12. Celine Dion: 'My Heart Will Go On (Love Theme From 'Titanic')' (1997)

Watch Video 

Această melodie din coloana sonoră "Titanic" a fost cu siguranță una dintre cele mai suprapuse balade din anii '90. Cu toate acestea, ascultați-o proaspăt și veți realiza cât de frumoasă este piesa - iar Celine Dion este, fără îndoială, una dintre cele mai bune voci din domeniu.

13. LL Cool J: 'Mama Said Knock You Out' (1990)

Watch Video

LL Cool J s-a impus ca un rapper de vârf în vârstă de adolescent. Până la sfârșitul anilor 1980, el a fost acuzat că s-a vândut publicului pop. „Mama Said Knock You Out” este răspunsul său la critici. Este un clasic rapid, agresiv, care a reunit atât publicul rap, cât și publicul și a consolidat statutul lui LL ca unul dintre artiștii de top de rap din toate timpurile.

14. Backstreet Boys: 'I Want It That Way' (1999)

Watch Video

„I Want It That Way” este pur și simplu una dintre marile balade din istoria muzicii pop. A dat Backstreet Boys ocazia perfectă de a-și lăsa strălucirea vocilor lustruite și a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale lor.

15. TLC: 'No Scrubs' (1999)

Watch Video

Trio-ul R&B TLC a electrizat lumea muzicii pop cu albumul lor fenomenal "Crazysexycool", lansat în 1994. Apoi a fost o așteptare de cinci ani pentru următoarea tranșă. Din fericire, „Fan Mail” a fost aproape la fel de bun ca predecesorul său. „No Scrubs”, single-ul principal, este un R&B perfect la sfârșitul anilor '90.

16. Beck: „Loser” (1994)

Watch Video

Dacă vreun hit major pop din 1994 ar putea fi descris ca provenind din câmpul stâng, acesta ar fi „Loserul” lui Beck. Este un pic ca sudarea unui cor ucigaș auto-depreciat la „Subterranean Homesick Blues” al lui Dylan. În anii următori, Beck va dovedi că „Loser” a fost doar o picătură în adâncul puțului creativității sale.

17. Fugees: „Killing Me Softly” (1996)

Watch Video

Pe al doilea album, "The Score", Fugees a arătat că hip-hop-ul ar putea fi mult mai mult decât gangsteri. Vocea uimitoare a lui Lauryn Hill s-a aflat în centrul acestui remake de mare succes al filmului „Killing Me Softly With His Song” de Roberta Flack.

18. Ricky Martin: 'Livin' La Vida Loca '(1999)

Watch Video

Ricky Martin și-a început cariera ca solist cu legendarul grup de băieți Menudo. Până în 1999, era un nume cunoscut al publicului de muzică latină. Când „Livin 'La Vida Loca” a căzut, lumea vorbitoare de limbă engleză a descoperit ceea ce le lipsise. Este irezistibil de sexy și aproape imposibil de ascultat fără a mișca corpul.

19. Mariah Carey: 'Vision of Love' (1990)

Watch Video

Acest hit nr. 1 a fost prima introducere din lume în vocea Mariei Carey. Ecourile influenței lui Whitney Houston sunt evidente, dar puterea pură și maximele plonjante sunt ale lui Mariah. Acest debut este încă unul dintre cele mai bune înregistrări ale sale.

20. Santana Featuring Rob Thomas: 'Smooth' (1999)

Watch Video

Cine ar fi crezut că legendarul chitarist latin Carlos Santana ar înregistra unul dintre cele mai mari single-uri pop din toate timpurile? În plus, cine ar fi crezut că vocalistul său ar fi solistul trupei de post-grunge Matchbox 20? Dar s-a întâmplat, iar „Smooth” și-a meritat vânzările și aprecierile ulterioare. În 2005, Rob Thomas a demonstrat că performanța sa de pe „Smooth” nu a fost o întâmplare, lansând albumul solo stelar „... Something to Be”.

21. Jessica Jay: 'Casablanca' (1995)

Watch Video

Puțini știu că melodia „Casablanca” a fost inspirata de filmul de dragoste cu acelasi titlu din 1942, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman, considerat unul dintre cele mai bune filme din secolul XX. Un artist american pe nume Bertie Higgins a lansat in 1982 piesa cu acelasi nume. Cu origini portugheze, irlandeze si nemtesti, Bertie a crescut intr-un cartier grecesc din Florida. Pe cand era copil facea bani din scufundari dupa bureti, iar cariera artistica si-a inceput-o la varsta de 12 ani, ca ventriloc. A castigat mai multe concursuri de talent, dupa care drumurile i s-au deschis in lumea muzicala. Intre piesele sale de succes mondial se numara „Key Largo”, „Just Another Day In Paradise” si „Casablanca”. Versurile melodiei „Casablanca” descriu o seara romantica la cinematograf, sub cerul liber: Piesa a avut un succes urias in toata Asia, mai ales in China, ţară în care Bertie Higgins a devenit unul dintre cei mai iubiţi interpreţi americani. In Romania, „Casablanca” a ajuns celebra abia dupa mai bine de zece ani, insa nicidecum datorita lui Bertie.

22. Kaoma: 'Lambada' (1989)

Watch Video

Născută în Rio de Janerio, în 1953, într-o familie de muzicieni, Loalwa a învăţat să cânte la pian la vârsta de 4 ani, iar la 13 ani a început şi cariera solo. Amintim că în 1989, formaţia Kaoma împreună cu Loalwa Braz deveneau celebrii datorită melodiei Lambada, care avea să devină hit mondial. În 1985, a decis să se mute la Paris şi s-a alăturat trupei Kaoma, trupă care a activat în perioada 1989-1998. Ulterior, ea şi-a continuat cariera solo. Vorbea fluent patru limbi: portugheza, spaniola, franceza şi engleza..

23. Vayo con dios: 'Nah neh nah' (1990)

Watch Video

Vaya Con Dios a fost o formație muzicală belgiană. Trupa era cunoscută pentru amestecul de stiluri muzicale, precum și pentru vocea deosebită a solistei Dani Klein. Aceasta este una din cele mai de succes formații belgiene din toate timpurile, cu vânzări de peste 7 milioane de albume și peste 3 milioane de single-uri. La începutul anului 2013 trupa și-a anunțat retragerea din activitate printr-un turneu internațional, „Farewell Tour”. Inițial planificat să dureze un an, turneul s-a prelungit adăugându-se noi concerte la el, inclusiv un concert la București pe 5 octombrie 2014. Ultimele două concerte din cariera Vaya Con Dios au avut loc pe 24 și 25 octombrie 2014, la Antwerp și Bruxelles, respectiv.

24. Dr. Alban: 'Hello Afrika' (1990)

Watch Video

„Am creat ceva ce știam că va fi popular pe ringul de dans, precum și la radio. Și apoi, bineînțeles, am încercat să ne asigurăm că este cât se poate de captivant; totuși, a avut și acea influență africană. Nu am scos acea influență africană – am păstrat accentele, tobele africane în fundal și totul. Toate acestea împreună erau secretul.” (Alban Nwapa, Dr. Alban)

25. La Bouche: 'Be My Lover' (1990)

Watch Video

„«Be My Lover» a fost un cântec cu versuri compuse de Melanie și de mine. Am fost la un concert în Germania, iar între seturi, îmi spune, uscându-se cu un prosop: «Deci, ce părere ai despre amestecul dintre util și plăcut?». Am răspuns că, din experiența mea, de obicei nu funcționează. Am continuat să facem spectacole și, când am intrat în studio, ea a spus ceva despre tot timpul pe care l-am petrecut împreună și că ar trebui să știu dacă vreau să fiu iubitul ei. Răspunsul meu a fost că am auzit ce spunea ea, dar trebuia să aflu mai multe despre ea. Ei bine, de aici a venit acea melodie.” (Lane McCray, LaBouche))

26. Culture Beat: 'Mr. Vain' (1993)

Watch Video

Compunerea unei piese dansante a fost ca și cum am fi compus orice alt tip de cântec. Te gândești la toba mare, care trebuie să se potrivească cu vibrația vocală. Te gândești la cinelele care scot în evidență ritmul cuvintelor care vor fi cântate. Te gândești la tema de sintetizator care va sublinia linia principală vocală – și totul ar trebui să vină într-un flux creativ constant.” (Nosie Katzmann, compozitor)
Afacerea Eurodance
Semibold 12px